Warning: Illegal string offset 'url' in /kominiarze-blog/wp-content/themes/csblog/functions-theme.php on line 142

Jak uchronić się przed czadem

Kategoria: Blog

czad czujnik

Tlenek węgla, potocznie nazywany czadem to silnie trujący gaz, który nie ma ani zapachu ani koloru. Jest nieco lżejszy od powietrza, przez co niezwykle łatwo się z nim miesza i rozprzestrzenia. Zatrucie czasem to przyczyna śmierci kilkudziesięciu osób rocznie. Kontrole dokowane przez kominiarzy wykazują, że Polacy bardzo często nie widzą jak dbać o swoje bezpieczeństwa i bagatelizują możliwe zagrożenia, albo też w ogóle nie zdają sobie z niego sprawy. Często aby zatrzymać ciepło w domu zatykają kratki wentylacyjne, szczelnie zamykają okna, chociaż mają urządzenie grzewcze pobierające powietrze do spalania z pomieszczenia, w którym jest zamontowane. Tymczasem takie działanie może stanowić zagrożenie dla ich zdrowia.

Regularny przegląd przewodu kominowego

Jednym z najważniejszych bezpiecznego użytkowania urządzenia grzewczego odprowadzającego spaliny lub dym do przewodu kominowego jest odpowiednio skonstruowana instalacja kominowa. Budując dom, należy zadbać, o to aby przewody kominowe były wykonane zgodnie z dokumentacją techniczną sporządzoną z uwzględnieniem obowiązujących przepisów i norm. Ponadto aby zapobiegać zaczadzeniem należy przeprowadzać przeglądy kominiarskie. Zgodnie z przepisami kontrole te mogą być wykonywane jedynie przez osobę posiadającą mistrzowskie uprawnienia kominiarskie. Najlepiej takie zadanie powierzyć sprawdzonemu fachowcowi posiadającemu kwalifikacje poparte stosownymi dokumentami, ponieważ przeprowadzenie kontroli wymaga doświadczenia i wiedzy. Jeżeli w trakcie kontroli okazuje się, że system działa nieprawidłowo, kominiarz diagnozuje usterki i doradza dalsze działanie. Ważne jest również sporządzenie przez kominiarza protokołu z zakresu wykonywanych prac, pod którym podpisuje się kominiarz oraz właściciel budynku.

Dogrzewanie pomieszczeń i czujniki czadu

Aby uchronić się przed zatruciem należy pamiętać, aby nigdy nie dogrzewać pomieszczeń sprzętami, które nie są do tego przeznaczone. Darować należy sobie, np. grzanie kuchni kuchenką gazową. Długotrwałe palenie się gazu powoduje znaczny ubytek tlenu w powietrzu, a nadmierna zawartość produktów spalania gazu jest niebezpieczna dla zdrowia, a nawet życia. Ponadto warto zainwestować w detektor tlenku węgla. Gwarantuje on ochronę przed niewidzialnym niebezpieczeństwem.

Ciekawostki na temat kominiarzy i kominiarstwa